Turgåere med Kvalvika i bakgrunnen
Enkelte deler av stien til Kvalvika er tilrettelagt med klopper for å hindre slitasje i vegetasjonen. Foto Jon Olav Larsen.

Turen opp til fjellet Ryten (543 moh) er både mild og grasiøs. Men utsikten fra toppen, er voldsom og forreven. Plutselig står vi foran slutten av fjellet – som brått stuper ned i storhavet. Det føles som å være ved verdens ende.

Sørover ser vi steile og taggete fjell – med bergvegger og steinur – hive seg ned mot bølgene. Der nede – i den skummende sjøen – åpenbarer det seg et paradis. Inneklemt mellom tindene og havet, ligger de to store strendene i Kvalvika.

Kvalvika og Ryten har blitt kjent verden over, for sin røffe skjønnhet. Sommerstid kan du nyte midnattssola fra Ryten. Vinterstid kan du gå opp hit på ski, både randonee og fjellski. Vel… Det forutsetter at ikke snøen har blåst på hav, eller regnet bort.

Ble du svett av turen til Ryten, er det forfriskende å bade nede i Kvalvika. I alle fall er sjøtemperaturen kald nok til at de fleste får et skikkelig kick. Mer behagelige er det å slappe av på stranda etterpå. Kanskje har du med deg telt, slik at du kan sovne til bruset av bølgene.

Turbeskrivelse:

Det er flere stier inn til Kvalvika og Ryten. Fra Innersand går det god sti opp mot det vesle Forsvatnet, hvor du enten kan fortsette opp til Ryten, eller ned til Kvalvika. Fra Torsfjorden går det en god sti over Skoren – mellom Moltinden og Torsfjordtinden – og ned til Kvalvika, hvor du eventuelt kan fortsette opp til Ryten.

Rundturer:

Mulighetene for rundturer er mange i området. Er du sprek, og er forberedt på en heldagstur, kan du ta runden Fredvang – Ryten – Kvalvika – Torsfjorden – Fredvang. Siste del av turen, mellom Torsfjorden og Fredvang, går du da på bilveien.

Parkeringsplasser finner du på Innersand og ved den gamle skolen på Fredvang.

Adkomst og parkering:

Parkeringsplasser finner du på Innersand og ved den gamle skolen på Fredvang.

Kveldssol i passet ned mot Kvalvika
Kveldssol i passet ned mot Kvalvika. Foto: Kasper Beddari.