
Landskapet på Bunessanden virker utenomjordisk. Ei svær sandflate, omringet av høye fjell fra en rar planet. Det største fjellet heter Storskiva (848 moh). Det reiser seg rett opp fra stranda og havet. Mens det mest karakteristiske fjellet, er den blankpolerte Helvetestinden (602 moh). Som en kjempeflamme av massiv stein, stiger Helvetestinden opp mot himmelen. Her føler vi oss små, som del av noe enormt stort.
Storhavet slår utrettelig inn mot Bunessanden. I dette barske miljøet, levde det folk før i tiden. Ifølge boken «På et berg eg kalla mett» var det i 1920 to bruk på gården Bunes, med til sammen 21 personer. Sterke brottsjøer og dårlige havneforhold, gjorde stedet uegnet til å drive fiske fra. Så i likhet med folk fra de fleste andre stedene på yttersida av Moskenesøya, drev mennene på Bunes fiske på innersida.
I 1944 eksploderte en mine som hadde drevet i land på Bunes. Husbonden, Kristian Bunes, ble drept av eksplosjonen, og hovedhuset ble ødelagt. Bunes ble fraflyttet like etter.
En så dramatisk forhistorie, kan man kanskje bli mørkredd av. Da er det beroligende at det er lyst hele natta om sommeren. På Bunessanden kan du telte under midnattssola, og ta deg et iskaldt morgenbad når du våkner.
De voldsomme omgivelsene på Bunessanden, gjør at du vil sitte igjen med mange inntrykk, også ved et kjapt besøk. Kanskje vil du kombinere strandtur med en tur på Helvetestinden. Fra toppen har du formidabel utsikt over stranda og omkringliggende fjell. Men vær forsiktig, stien opp mot Helvetstinden går gjennom et terreng hvor det jevnlig går steinras. Stien langs ryggen av fjellsiden og opp til topps er bratt og kan oppleves som svært luftig for mange.
Turbeskrivelse:
De fleste starter turen med rutebåt som har daglige avløp fra Reine Ytre Havn og til Vindstad. Turen fra bygda Vindstad til Bunessanden, er lett og familievennlig. Fra brygga på Vindstad, følger du veien nordover gjennom den grisgrendte vesle bygda. Før var det fastboende langs hele veien, nå blir de gamle husene brukt mest på fritiden.
Ved enden av veien, innerst i Bunesfjorden, går du stien over det lave skaret Einangen. Derifra videre ned til Bunessanden.
VÆR OPPMERKSOM PÅ RASFARE!
Helvetestinden er kjent for at det jevnlig går store steinras fra den bratte fjellsida og ned på stranda. Turgåere som skal overnatte oppfordres til å ikke telte i den synlige rassona sørvest på stranda. Stien fra Einangen og opp til fjellryggen av Helvetestinden går gjennom et terreng hvor det det kan gå steinras.
Adkomst og parkering:
Det er en stor parkeringsplass på ytre havn på Reine. Fra Reine tar du rutebåten med anløp Vindstad.
