Vi står helt ytterst på Å. Oppe på en høy og karrig odde, ut mot havet. Herifra ser vi enden av Lofotveggen, selveste Lofotodden, strekke seg ut mot den isolerte fjelløya Mosken. Mellom Mosken og Lofotodden ligger den beryktede Moskenesstraumen. En av verdens sterkeste havstrømmer utaskjærs.

Den tysk-nederlandske geografen Berhard Verenius (1622-1650), er en av mange som – opp gjennom tidene – har kommet med skremmende beskrivelser av Moskenesstraumen. Verenius blir ansett som grunnleggeren av moderne geografi. I sitt verk Geographia Generalis utgitt i 1650 beskriver han Moskenesstraumen slik:

«Denne malstrømmen suger i seks timer inn alt som kommer mot den eller i nærheten, ikke bare vann, men hvaler, lasteskip og andre ting, og spyr alt ut igjen i like mange timer, med en forferdelig lyd, kraft og sirkling rundt i vannet.»

Selv om gamle beskrivelser av Moskenesstraumen tok hardt i, bør man være erfaren med båt – om man skal ferdes der ute.

Vi begir oss i stedet inn i Ågdalen. Dalen er fylt opp av innsjøen Ågvatnet. Den vakre innsjøen omringes av bratte og grønnkledde fjell. Det høyeste er Mengeldalstinden (826 moh). Innerst langs sørsiden av Ågvatnet, kommer vi til en liten brun sandstrand. Melkarsanden. Det sies at kyrne ble melket her før i tiden. Sommerstid er det en yndet badeplass for lokalbefolkningen.

Fra Melkarsanden vil de spreke kanskje gå videre opp til Stokkvikskaret. Her kan utsikten mot storhavet på yttersiden beundres.

Turbeskrivelse

For å nå utkikkspunktet på Å, følger du turveien sørover fra parkeringsplassen. Under en halv kilometer å spasere. Svært enkelt og lettgått.

Stien rundt Ågvatnet, ligger nord for parkeringsplassen. Relativt enkel rundtur, på drøyt seks kilometer. Ved Røyrhallet, helt innerst ved nordvestsiden av det langstrakte vatnet, ligger det en gapahuk. Det er Moskenes Jeger- og Fiskeforening som har satt opp gapahuken, og turgåere er velkomne til å ta seg en rast der.

En tur rundt vannet er drøyt seks kilometer lang. Vil du gå enda lenger, kan du innerst i dalen følge en bratt sti opp mot Stokkvikskaret (ca 450 moh).

Adkomst og parkering:

Stor parkeringsplass ved enden av E10 på Å.

Friskt fjellvann